Joga ako cesta k naplnenému životu

   

Jogu považujem za dar pre ľudí hľadajúcich hlbší význam svojho života.

    Sprístupňuje nám metódy a poznanie ako sa odpútať od závislostí na vzťahoch, hromadeniu materiánlych statkov, strachu zo samoty a neúspechu.

Pomáha nám liečiť zranenia a sklamania .

 

Na ceste jogy sa oslobodíme od myšlienkových návykov z minulosti a prehnaných očakávaní v budúcnosti.

Prijmeme život taký aký je a pochopíme, že všetko čo sa deje  je skôr či neskôr pre naše dobro.

 

    Joga je v prvom rade o osobnej skúsenosti. Nenaučíme sa ju z knižiek (tie nám môžu byť inšpiráciou) je potrebné jogu žiť a pravideľne praktikovať. Či už pri našom dennom správaní: láskavými myšlienkami, milým slovom, úprimnosťou, nezištnou pomocou druhým a podporou.

 

    Pravidelnou meditáciou v tichu na bezpečnom mieste a samozrejme aj v bežnom živote. Napríklad pri práci, ktorú vykonávame, v prostriedku hromadnej dopravy a v neposlednom rade vo vzťahu s vlastnou rodinou a najbližšími (v tomto prípade to býva najťažšie).

Staráme sa o zdravie a ohybnosť nášho tela pravidelným pohybom a cvičením, zdravou stravou, ktorú s láskou pripravíme a s vďačnosťou a pri plnom vedomí a v príjemnom prostredí konzumujeme.

(Jedlo môže byť akokoľvek zdravé, ak ho rýchlo zjeme pri čítaní knižky alebo pozeraní videa, tak z neho nemáme takmer žiaden úžitok.)

Trávime veľa času na čerstvom vzduchu a v prírode, tu sa najľahšie odpútame od ruchu a negatívnych energií mesta a množstva ľudí s ním spojených.

 

Vedome si vyberáme články a knižky, ktoré čítame a filmy, ktoré pozeráme. Pri rozhovoroch sa zameriavame na témy, ktoré sú prospešné pre náš osobný rozvoj.

 

Venujeme si dostatok času a priestoru osamote. V tichu a pokoji nájdeme odpoveď na všetky svoje otázky.

Autor: Eva Zajasenská